Wednesday, February 10, 2010

Bila orang melayu makan guna chop-stick.


Chinese New Year datang lagi!


Bila sampai saja musim Tahun Baru Cina, syarikat tempat aku bekerja pasti akan mengadakan majlis ‘makan besar’ untuk staff-staffnya. Tahun ni kami makan besar di Museum Chinese Restaurant, Hotel Legend, Kuala Lumpur. Dah nama majlis pun sempena menyambut Tahun Baru Cina, mesti la makan pun makanan cina.

Kat bawah ni aku tempekkan gambar-gambar masa makan besar tu.

Pintu masuk restoran tu. Cantik signboard!


Ni la menu makan besar semalam. 9 set makanan. Tapi aku tak makan semua tau.... Pantang!

Ni shark's fin soup + crabmeat. Sup ni aku tak makan sebab ada En Crab. Rasa-rase sikit saja. Tapi paling tak tahan, sup ni ada bau yang tak menyenangkan. Maybe bau hanyir ikan tu kot...

Ikan ni besh! Huhu....

Udang yang berwarna jingga. Cara masakan nampak menarik tetapi aku alergik ye... (Lobak berbentuk burung tu sangat-sangat kiut!)

Ni lagi satu khazanah laut yang aku kena jauhkan. Oyster atau tiram. Orang cakap tiram ni makanan yang boleh menaikkan nafsu. Hahaha macam-macam la....

Haa... yang kiri tu la CTO company aku, Dr. Koh nama dia. Yang sebelah tu Mr. Nick, manager yang bertindah sebagai entertainer kami malam tu.

Nick memang tak leh duduk diam malam tu. Ni dia dengan Sabri dan Wan Panjang, our technician.

Ni dengan Wan Besar(kiri) dan Amri. Dua-dua orang technician kami ni memang kawan baik. Pergi mana-mana pun asyik nak bersama je.

Tengok! Aku pun tak lepas dari menjadi mangsa Nick.

Walaupun ada juga antara kami yang tak pandai makan menggunakan chop-stick tu, tapi masing-masing memang kenyang. Later after diner tu, Nick, boleh sambung entertain budak-budak ni kt Monkey Bar pula. Tapi aku tak join ye. aku tak suka nak pergi tempat-tempat macam tu dan agak penat minggu tu. Apa-apa pun, nice diner.

~Cheers



Twitter Bird Gadget