Tuesday, June 29, 2010

Benci bilang suka.




Kalo benci bilang benci, jangan benci bilang suka.

Pernah tak jadi kat korang ada orang lain kat sekeliling korang tu yang tak suka kat korang. Luaran nampak macam takda ape yang berlaku antara korang, tapi hakikatnya orang tu BENCI korang?


Ni la yang jadi kat aku sekarang ni. Kes aku dengn senior aku kat opis ni. Meh aku kenalkan dia sebagai Miss Woo (MW). Minah ni memang workaholic dan sangat serius kat opis tu. Muka selalu je ketat semacam. Memandangkan dia ni senior aku, jadi apa-apa keje aku, aku akan report kat dia. Biasa la, aku ni kuli je....


Awal-awal berkerja dengan dia, aku takde masalah. Dia rajin tolong aku kalo aku tak paham apa2. Memandangkan keje aku sekarang ni agak takde kene mengena dengan course yang aku belajar dulu, tentu la aku kena belajar dari bawah. Alhamdulillah dia ok. Urm sekarang ni aku bekerja dalam bidang IT.



Ko ingat ko boleh challenge aku?ko boleh amik tempat aku? hah jangan harap la panadol!



Tapi sejak akhir-akhir ni dia agak semacam sikit la. Aku tengok dia sangat kedekut sekarang. Moody dia makin melampau-lampau. Aku tanya sikit, nada dia jawab macam nak marah. Paling aku bosan tu, semua source code untuk setiap sistem dan project, dia yang akan simpan. Bila ada modification yang terpaksa aku buat, aku terpaksa mintak source code dari dia. Tapi bukan senang-senang nak dapat, macam-macam soalan kene jawab. Kalau dia bagi pun, macam ikhlas tak ikhlas je. Dulu dia tak macam ni. Hurm itu dulu.....


Tak dinafikan sekarang ni banyak projek masuk untuk company aku, tapi aku tengok semua si MW ni concur sorang, nak makan sorang. Normally kalo ada projek, lepas dia discuss ngan Project Manager, dia akan bahagi-bahagikan kerja kat setiap orang. Tapi sejak akhir-akhir ni aku tengok dia sorang yang 'makan'. Dia sorang yang develop semua projek tu sorang-sorang! Aku tau la dia tu yang terhebat kat company tu.... Tapi bila dia dah tak cukup tangan nak handle projek tu, baru terhegeh-hegeh handover kat aku. Time tu aku ni baru terkial-kial nak study projek tu la, nak sambung keje-keje dia tu la. Memang hangin la aku kalo cmni. Nak-nak lagi kalo projek tu nak launch cepat. Dia ingat aku ni ape?


Ni tak boleh jadi. Ni boleh menyekat perkembangan aku dalam bidang ni. Kalau semua dia yang buat, aku tak boleh belajar atau tambah pengetahuan aku lagi. Bukan aku tak boleh belajar sendiri tapi kalo satu benda pon dia tak assign kat aku, apa yang aku leh buat. satu habuk details pon aku tak tau. Nak je aku complaint kt dia tp tak berani pulak. Takot nanti dia makin anti/benci kat aku. Sebab sejarah menunjukkan sekurang-kurangnya 3 orang junior dia dulu benti keje sebab MW ni tak suka kat diorang. Ini fakta ye. Nak-nak lagi lepas diorang complaint apa2 kt MW ni. MW bukan seorang yang suka di tegur. She's always right! Nak complaint kt bos, sape la aku kan. MW ni staff kesayangan, staff terpenting company aku. Mustahil bos-bos nak dengar complaint aku tu.


So sabar je la ni...


Lagi satu sebab napa aku takkan complaint, malah tak slow talk ngan MW ni sebab dia senior aku. Dia yang akan bagi report kat bos besar pasal performance aku. Kalau MW ni report yang performance aku baik, kemungkinan nak naik gaji adalah besar. Tapi kalau aku ada perang dingin dengan dia, dia makin menci aku ke, moody dia makin teruk ke, nanti tak pasal-pasal pulak dia report yang buruk-buruk pasal aku. Pastu terus aku tak dapat kenaikkan gaji pulak nanti. Tak ke haru tu...


Jadi sbagai seorang pekerja yang bertanggungjawab, aku cuba laksanakan tugas-tugsa aku sebaik mungkin. Aku taknak dia dan bos-bos pandang rendah dengan kemampuan aku. Harap aku tabah dan kuat.




8 comments

June 30, 2010 at 12:36 AM

jumpa la dengan MW and ur boss sekali. bincang elok2 :)

June 30, 2010 at 2:23 AM

cube berkawan dengan die. Amim tahu apa yang dia suka.. dari situ mungkin boleh ok kot..

sekadar cadangan je.. :)

June 30, 2010 at 5:40 AM

oups! susa kan berdepan org mcm tu :)
msti ad jalan penyelesaian kan..takkan dalam hati xd taman kott..selamanya nak hanginnnn jek..try la kawan gan dy.. :)

June 30, 2010 at 8:51 AM

lain org lain perangai kan,...dlm situasi miss ni..sbr je lah..maybe ada hkmah..mybe Allah nak uji kesbran kita..biasalah tu..office politics..
harap sntiasa bersabar..:)

June 30, 2010 at 10:40 AM

anggap dia jeles dgn u aje oke ;)

June 30, 2010 at 1:57 PM

huda: kalo ngn bos, CONFIRM dia menang...bos pasti menyebelahi dia...:(

hafiz: kawan?masalahnye dia tak suke berkawan ngn org!

hana: org cm dia mmg susah...sy mmg ok ngn dia sblm ni...tp sejak 2-3mgu ni perangai dia semacam je la...

June 30, 2010 at 1:58 PM

azzah: mmg tengah bersabar la ni...sian kt sy kn hehe...thanks for the advice

boy: haha agaknye la kot...tak pon dia gile kuasa!

June 30, 2010 at 11:03 PM

ala, tuh bukan benci la. maybe dia ada sebab tersendiri kot. :)

Post a Comment
Twitter Bird Gadget