Sunday, June 20, 2010

Kisah lelaki jawa bernama Margono




En Margono adalah seorang lelaki berketurunan jawa pure dan berasal dari Batu Pahat, Johor. Beliau merupakan seorang guru besar di sebuah sekolah rendah. Sudah berkahwin dengan seorang wanita yang agak 'queen control' dan dikurniakan 3 orang anak yang sangat maju jaya.


Walaupun berhadapan dengan pelbagai kerenah dan perangai isteri dan anak-anaknya, En Margono tidak pernah merungut. Setiap tanggungjawabnya sebagai suami dan ayah dilaksanakan dan dihadapi dengan senyuman.


En Margono seorang yang sangat tabah, kuat dan rajin bekerja. Malah sifat itulah yang sentiasa diterapkan kepada anak-anak beliau walaupun sedar bahawa anak-anak beliau tidak ada seorang pun yang mewarisi sifat-sifat itu secara semulajadi. Namun bagi beliau, itu semua bukan salah ibu yang mengandung. Tapi mungkin salah si bapa yang salah menghantar sperma.


“Jangan Duduk Diam” merupakan motto hidup En Margono. Sebab itu jika anda kenal dengan beliau, anda akan perasan yang beliau tidak betah duduk diam. Ada saja kerja atau perkara yang akan dia lakukan. Semasa usianya hampir manjejak 40-an, beliau giat membuat kerja part time untuk menyara keluarga walaupun ketika itu beliau adalah seorang guru di sebuah sekolah menengah. Jika lelaki lain punya motto “Life begin at 40”, motto itu tidak berkesan kepada En Margono. Yang dia tau ketika itu adah cuba untuk memberikan yang terbaik utk keluarganya.


Marah atau garang bukan sifat beliau. Bukan tidak bermakna beliau tidak pernah marah, tapi mungkin beliau jenis yang ‘simpan dalam’. Tapi serius jangan bagi beliau marah sebab anda tindakkan beliau ketika marah merupakan sesuatu yang anda tidak mungkin dapat fikirkan. Di sebabkan sifat beliau yang tidak garang itu, beliau digelar ‘Mr Cool’ (bukan Mat Kool ye..) di atas ketenangan beliau tu.


Namun begitu, En Margono mempunyai sifat lain yang kadang-kadang agak menjengkelkan. Beliau sangat blur, sangat loyar buruk dan sangat lurus orangnya. Sering membuatkan isteri dan anak-anak pening kepala dengannya. Walaupun begitu, sifat itu la yang kadang-kadang membuatkan isteri dan anak-anak terhibur.


Satu sifat En Margono yang amat-amat di sukai oleh isteri dan anak-anaknya adalah sifat mengutamakan isteri, anak-anak dan keluarga dahulu sebelum dirinya. Beliau sanggup melakukan apa saja agar insan-insan yang beliau sayangi mendapat semua yang di hajati walau sesusah mana pun untuk beliau tunaikan.


Besar sungguh pengorbanan beliau untuk keluarganya.....



Kepada En Margono, Selamat Hari Bapa.




p/s:

En Margono merupakan Ayah aku atau nama sebenarnya En Mahpot. Margono merupakan nama panggilan di kalangan adik-beradik beliau semasa mereka kecil.



Ni la wajah sebenar En Margono






7 comments

June 20, 2010 at 10:09 PM

selamat hari bapa..
:)

June 20, 2010 at 11:52 PM

sebab hari ni hari bapa n anak2 bapa x kerja lg maka bapa kene belanja diri sendiri dan anak2 yg laen.tu cerita bapa I :P

June 21, 2010 at 1:10 AM

slmt hr bapa...
bkn mat kool yer sis..
huhuhu

June 21, 2010 at 1:19 AM

Selamat hari ayh tuk semua ayh2 :)

June 21, 2010 at 2:56 AM

ces.ingatkan sapelah margono. :)

June 21, 2010 at 10:34 AM

ubi: selamat hari bapa jugak

iera: hamboi...syoknye..nape tak collect duit ramai2 ngn adik beradik...mcm tu lg special...

[[iidyLL_iceneSS]]: selamat hari bapa...yup2 betol, bukan mat kool...

princesskawaii: Selamat hari bapa...

nemo: haha...nk kenal margono yg betol2 dari indon ke?

June 21, 2010 at 11:19 AM

haha...margono namo bapak ko!!!
pocah porut den golak an....

Post a Comment
Twitter Bird Gadget