Saturday, July 10, 2010

Tutorial: Cara Nak Disable Right Click



Ok ni first time aku buat tutorial. Urm tutorial? Maybe aku lebih suka guna perkataan "Bagaimana nak..." atau pun "How to...". Tutorial tu macam terlalu hebat bagi aku memandangkan aku masih baru lagi dalam bidang blogging memblogging ni. Jadi jika ada silap dan salah, harap di tegur dan dimaafi ok. Saya pun budak baru belajar.

Sesi
"Bagaimana nak...." aku yang first ni, adalah request dari seorang gadis comel Ann-Afie. Dia ada bertanya macam mana nak buat benda ni kt Shoutbox aku smlm. Mekasih kepada Ann.


Kenapa Disable Right Click ni?


Selalunya blogger akan men'disable'kan right click ni sbb nak mengelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Mungkin ada yang tidak suka jika ada orang lain mengambil bulat-bulat (copy paste) setiap ayat yang ada dalam blog kita tu. Tidak salah memplagiat hasil penulisan orang lain asalkan korang tau cara nak berterima kasih pada telah menghasilkan penulisan tu. At least sebut la nama dan letak link orang tu dalam entry yang korang dah plagiat tu, bagi credit kat orang tu. Tak susahkan...

Tapi tak semua orang suka function disable right click ni. Contohnya kalau pelawat blog tu masih nak berada di blog tu, tapi nak buka link baru kat New Tab yang baru. Kalau right click tu di enable kan, senang la pelawat tu nak pilih
[Open link in New Tab..]. Well, semua tu bergantung kepada setiap orang.


Berikut adalah cara yang mudah untuk membuat function ini.



Dari Dashboard blogger korang, pilih
Design > Page Elements > Add a Gadget


Pilih HTML/JavaScript.


Copy paste code ini:

<script language=JavaScript>
<!--


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>




Kemudian tekan
SAVE. Lihat kesannya kepada blog anda.

Ni contoh mesej untuk disable right click blog aku.




Selamat mencuba!!!

p/s:
Credit to Unwanted



9 comments

July 11, 2010 at 1:33 PM

nana x reti pn nk buat benda alah ni...

ade tutorial ni baru reti...

hehehe...

tenkiyu~~~

July 25, 2010 at 12:09 AM

tp kan, kalao disable pn boleh copy juga..
ctrl + C
kan?

October 31, 2011 at 11:56 PM

kalau buat camni? view-source:ms-panadol.blogspot.com

December 12, 2011 at 3:53 PM

TQ :)

January 9, 2012 at 10:42 PM

mekacih yaa . amat berguna . auww :D

March 1, 2012 at 6:25 PM

tq yea..
m'bantu c'noy la..nti wt tutorial lg taw...
=)

August 8, 2012 at 5:15 PM

thank you!!!!huhu

December 26, 2012 at 1:28 PM

thanks ! :)

February 2, 2013 at 12:29 AM

thanks for the tutorial =)

Post a Comment
Twitter Bird Gadget