Monday, May 23, 2011

Tips otai cara menghilangkan sakit gigi.

Harini dah 5 hari aku sakit. Punye la sabar aku tak pegi klinik, tak makan ubat. Ingat sikit-sikit je sakit ni. Sebab selalu kalau sakit gigi pun sehari dua dah baik balik. Tapi lain pulak kali ni. Lame betol sakitnya. Hilang selera makan aku tau. Kalau macam ni, memang leh kurus Cik Panadol sorang ni. Sakit gigi ni pun mengubah diri aku menjadi seorang yang pendiam ok. Mood pun tak berapa nak ada.....

Aku bukan taknak pegi klinik, tapi terus terang cakap, aku sangat-sangat takot jumpa doktor gigi. Fobia ooo... Doktor lain pun aku takot, tapi kalo doktor gigi ni takot dia lain macam sikit. Tu yang aku lebih sanggup layan sakit ni daripada pegi jumpe doktor.



Tetiba aku teringat pulak zaman aku kecik dulu. Kalau aku sakit gigi, ada satu je cara arwah uwan aku buat.....



Bahan-bahan:


1. Minyak angin Cap Kapak. Lagi panas minyak angin tu, lagi bagus.

2. Koyok. Lagi besar, koyok tu lagi bagus.


Cara-cara rawatan.


1. Sapukan minyak Cap Kapak tu ke gigi dan gusi yang sakit. Jangan lupa sapukan juga pada belah luar pipi/mulut yang berhampiran dengan tempat yang sakit.

2. Tunggu beberapa ketika sebelum anda boleh menutup mulut anda semula.

3. Ambil sekeping koyok (lebih pun takpe), dan lekatkan pada pipi, hampir dengan tempat gigi yang sakit tu.

4. Wallah! Selesai cara rawatan.


Abaikan gambar aku yang serabai tu. Sakit gigi merubah diriku, merubah segala-galanya. Segala-galanya......



Ok mudah saja kan. Moga tips otai ni dapat membantu anda yang mengalami sakit gigi dan sangat fobia untuk ke klinik gigi.



Perhatian.

Di luar kotak minyak Cap Kapak tu telah tertulis "Untuk Kegunaan Luar Sahaja". Sebarang risiko, keracunan dan kematian adalah di bawah tanggungjawab anda sendiri.



p/s:-

Terpaksa melupakan Cadbury untuk sementara waktu. Maafkan aku Cadbury......




25 comments

May 23, 2011 at 10:01 AM

hadoi la..kalau sakit gigi..
membisu seminggu

May 23, 2011 at 10:05 AM

samo la uwan ekau mo uwan de..sakit gigi yo sapu obat cap kapak..
kalau tak..dio sapu gotah pokok jarak...huuuuuuuuuuuuuu

May 23, 2011 at 10:17 AM

xpe la g dentist cik panadol...kalau gigi ada yg berlubang ke...lg lama dibiarkan, lg besar lubangnye...lagi byk nk tampal...lg meriah RMnye...itu lau gigi lubang la...p yg cik panadol ni sbb apa yea?

May 23, 2011 at 10:34 AM

heheheh boleh ke baik cm tu?kalau sakit gg mmg tekanan kan.boleh gila dibuatnya.

May 23, 2011 at 12:32 PM

Erkk~ sapu minyak kapak tu terus kat gusi? Tak rasa pape ke? cik Yana tak pernah buat pun. Hehehe~

Cik Yana perlukan VOTE korang yang baik hati :)

May 23, 2011 at 2:36 PM

apek poyo

tau xpo....memang sonyap seminggu ni...

hahaha uwan apek pon sapu cekapak kek gigi ko? mmg otai2 punyo petuo ni...

gotah pokok jarak?cmno tu? xponah dgr pon...

May 23, 2011 at 2:37 PM

lindarahim

dentist? no....no...no.....takot!!

May 23, 2011 at 2:38 PM

rara pinkmafia

baik tu entah la...tp bile wat, leh la rase dingin sikit....kurang la denyut2 tu...tp mood pon mengarut jd eh...tu yg paling xbest!

May 23, 2011 at 2:39 PM

cik yana

bila kita sapu minyak cap kapak kat gigi kita akan rasa minyak cap kapak la....:)

May 23, 2011 at 8:08 PM

Sanggup ko menahan sakit selama tu cik pana??

adoiyaiiiiiiiiii...rasa mcm mau ku heret2 je budk sorang ni ke klinik!

May 23, 2011 at 9:22 PM

cerita pasal sakit gigi ni... ingat pengalaman saya cabut gigi kat klinik gigi beberapa tahun dulu.... udahlah dia bius sikit lepas tu masa nak cabut dia goyang macam tu saja guna penyepit besi.... puas saya meraung sakit... org yg cabut tu dgn selamba jer cakap.. sakit kejap jer... tapi hanya tuhan saja yang tahu masa tu sakit yang amat sangat.... so sampai sekarang tak mahu pegi cabut gigi di klinik... sakitttttt

May 23, 2011 at 9:34 PM

la cik pana...sanggup ko tahan sakit gigi tu sampai harini...

May 24, 2011 at 3:09 PM

adiela datang cnie dari blog mr curly..waa~ adiela pon tengah mengalami sakit gg skarang nie.. gg wisdom teeth adiela baru nak tumboh..perghh~ sakit woo..saba je la..neway, cik panadol,smoga cepat sembuh okey :D

May 24, 2011 at 3:37 PM

aduhh akak tak sanggup hadapi sakit gigi.mmg rasa nak mkn org jek.huhu.moga cpt sembuh ye

May 24, 2011 at 5:07 PM

Salam...so, lepas sapu minyak kapak dan tampal koyok tu hilang tak? Kalau Abg Long sure tak hilang punya cuma lega sket then pastu sakit balik. Kalau tgh sakit dan bengkak g klinik, doktor pun xkan cabut. Biasanya doktor bg pain killer jer.

May 24, 2011 at 8:48 PM

mkn cadburry byk sgt kot nih..

May 25, 2011 at 12:11 AM

sakit gigi itew adalah penyeksaan u ols..kalau i ols lah, klinik gigi itew adalah satu fear occay. tp, apapun i ols harap..u ols tabah mengahadapi dugaan iteww yer..(ayat mcm nk g berperang saja)

May 25, 2011 at 4:17 PM

alalala .. sakit pulak dah. habis camno? jd delivery girl tak ujung minggu nih?

May 26, 2011 at 12:45 AM

Aku pun skang tengah sakit gigi, geraham hujung nak tumbuh takde space. Bila time sakit dia datang, telan panadol je la bagi kurang sakit.

May 26, 2011 at 12:26 PM

ala cianyyer panadol..Kak Alin paling takut jumpa doktor gigi

May 26, 2011 at 4:26 PM

sakit gigi tu skit paling sakit kot.
kalah sakit kepala..
sabar la oke :)

kalau dah tak tahan sangat g la jumpe enchik gigi tuh ye :)

May 26, 2011 at 5:46 PM

nice tips...bole try

May 26, 2011 at 11:42 PM

makan coklat banyak sangat kot..hehehe

May 27, 2011 at 12:51 AM

tank q . Saya mmg skt gigi niee

May 27, 2011 at 1:35 PM

sakit gigi memang trbaik! aritu eina 1st time sakit gigi, nanges jugak wooo!

Post a Comment
Twitter Bird Gadget