Monday, July 4, 2011

Kenduri Doa Selamat


Alhamdulillah, minggu lepas kenduri doa selamat di kampung aku telah selesai berjalan dengan lancarnya. Ye, family aku buat kenduri doa selamat kat rumah weken yang lepas. Opss bukan kenduri ape ye. Doa selamat untuk mendoakan arwah atok dan wan yang dah meninggal dunia. Ade ke kenduri doa selamat aku bertunang! Hish korang ni...


Majlis simple je, cuma ajak jiran-jiran kat taman aku tu je. Di sebabkan majlis kecik je, preparation pon takde la banyak sangat.





Makan hidang ok. Takde buffet-buffet. Sesekali layan la cara orang dulu-dulu ni kan. Antara lauk yang di hidangkan Ikan Merah Asam Pedas, Perut+Rebung Masak Cili Padi, Kerang Masak Apa Ntah (hehe), Umbut Masak Lemak dan Rendang Daging (maklong aku buat). Semua lauk kampung ye sebab Ibu aku tak suka nak bagi orang makan lauk-lauk yang biasa orang makan. Dia cakap orang dah jemu. Sesekali orang dapat lauk kampung ni, memang layann......





Ni antara yang sudi hadir. Sebenarnya hampir semua jiran aku datang malam tu. Datang laki bini je la sebab kat area umah aku tu dah takde lagi budak-budak muda duduk sane. Tinggal la couple-couple veteran je kat situ hehehe.



Ni pihak lelaki..

Ni pihak perempuan...


Eceh macam majlis ape pulak kan ade pihak-pihak ni...


p/s:-

Majlis ni biasa family aku buat sebelum bulan puasa. Since next month dah nk masuk Ramadhan, memang ramai la orang yang berebut nak buat kenduri macam ni. Tu pasal la family aku buat awal sikit. Takde la nak berebut ngan orang.




48 comments

July 4, 2011 at 4:11 PM

kosan eh..den ingatkan mejelis betunang ekau tadi..kehkehkeh....

taun ni tak tau la family den buek ko tak..

July 4, 2011 at 4:19 PM

My mum pun biasa gak buat kenduri tahlil ni bila time nk nyambut pose..sok lusa my turn plak kot buat kenduri kendara nih

July 4, 2011 at 4:57 PM

Macam orang Jawa pulak ye time nak puasa semua sibuk buat kenduri.Lepas tu ada nasi berkat.best2!

July 4, 2011 at 5:38 PM

rmh mama kakchik, 24hb. dtg ler. hihi.

July 4, 2011 at 6:31 PM

ingtkn majlis kenduri kawen heeee =) nampak lauk semuanya BEZ!

July 4, 2011 at 6:53 PM

umbut masak lemak tu.. lawan ngnsamabal bealca... yummeh!

stended la nak nyambut pose ni.. ramai yg kenduri. 10hb ni rmh nene aku. 30hb rmh ayah aku.... sediakan duit tambang nak balik kampung jek la...

July 4, 2011 at 7:25 PM

wahhh..cik panadol takder ajak apik pon..huuuu..hehehe

July 4, 2011 at 8:36 PM

len kali jgan dok tayang rebung tu, gugur iman tau tak!

July 4, 2011 at 9:09 PM

makanan kampung tuh..sedapp :)

July 4, 2011 at 9:31 PM

sedapnya..tak panggil kita pun...huhuhu

July 4, 2011 at 9:46 PM

sedapnya lauk pauk tu dik..

July 4, 2011 at 10:19 PM

masak lomak cili api....pehhhh kena lahh ada rebung......terbaek

July 4, 2011 at 10:29 PM

tgu cik panadol lak nak kawen!

July 4, 2011 at 11:11 PM

ni bila lagi nak buat kenduri ehem2 untuk dak cengal lak?heeeee :)

July 4, 2011 at 11:35 PM

ingat kenduri apa tadi..hummm sedapnyer..lain kali aku tumpang ler haha

July 5, 2011 at 3:54 AM

pasni knduri kawin cik panadol pulak ye :D

July 5, 2011 at 10:37 AM

tgu cik panadol punya kenduri :)

July 5, 2011 at 11:08 AM

wahhhh sodap, sodap

July 5, 2011 at 12:56 PM

tak pernah rase , wuuuu

July 5, 2011 at 3:58 PM

betul la..
kalau lauk ayam ke daging ke yang masak biasa2 ni orang dah jemu sebab selalu jumpa kat restoran nasik kandar..
hehehh

July 5, 2011 at 4:30 PM

wahhh..meriahkan kenduri or ape2 mjlis kat kampung

~^^,

July 5, 2011 at 5:08 PM

kg mmg best kalo wat knduri . rewang , rmai org dtg . muafakat kuat

July 5, 2011 at 8:31 PM

alahaii..tetiba terasa nak mkn kendurii

July 5, 2011 at 11:27 PM

lauk mengancam..
igtkan kenduri kawin td

July 5, 2011 at 11:46 PM

ohh..gitu,,xtahu pulak..

July 5, 2011 at 11:46 PM

ohh..gitu,,xtahu pulak..

July 6, 2011 at 12:28 AM

teringat zaman dikampung....makan hidang..skrg jrg org buat mcm ni....mkn pun dalam pinggan kertas....

July 6, 2011 at 12:52 AM

dah lame pulak xrase suasana kenduri cm ni..hurm..

July 6, 2011 at 11:05 AM

ramai jgk orang eh..moga2 roh2 mereka di cucuri rahmat selpas kndri ni..

July 6, 2011 at 2:07 PM

alaaa .. kite lom makan lagi ni!

July 6, 2011 at 2:47 PM

lauk kenduriiiiiiiiiiiiiiiiii
sedapnyeeeeee

July 6, 2011 at 10:16 PM

lauk kampung the best everrrr ! :)
terus lapooooo :(

July 6, 2011 at 10:23 PM

owh..best kan sis..adui la..best betol lauk pauk!

July 7, 2011 at 11:07 AM

ni mesti dengki sebab ieb comel nie.. hhahahahahhah

July 7, 2011 at 11:08 AM

Rebung masak lemak cili padi tu memang walah.....teringat kat arwah mak.....

July 7, 2011 at 11:45 AM

nampak sedap jugak hidangan tu

terutamanya masak lemak cili padi tu

July 7, 2011 at 11:46 AM

wah.. nmpak macam sedap jak makanan tu. bila nak pelawa ketam batu? XD

Akta 15 perlembagaan Pekerja Sosial

Hanya Maaf

July 7, 2011 at 12:40 PM

haha..bek tertipu kalua x bace btol2=)

July 7, 2011 at 3:29 PM

lauk-pauk mmg best..posa lak tu hr ni:)

July 7, 2011 at 5:13 PM

la ingatkan cik dah bertunang...hehehehe

July 7, 2011 at 9:27 PM

huwaaa. sedapya. lapaq wei =='

July 7, 2011 at 9:38 PM

sodap nya makanan.rasa cm lapar balik lak.hehehe.

July 8, 2011 at 9:40 AM

sedapnye...huhu :D

July 8, 2011 at 10:09 AM

sekarang ni ssh nak jumpa makan berhidang...kg panadol kat mana?

July 8, 2011 at 6:41 PM

serius wei, ingtkan ko dh kena pinang td..... he..

July 10, 2011 at 1:15 PM

nk resepi kerang masak apa ntah bole x? ;D plis,plis,plis!!!!haha

July 11, 2011 at 11:31 AM

mcm nilah suasana kenduri kendara d kg sy jugak

July 13, 2011 at 11:12 PM

hi cik panadol..
sowie kay jarang bw ...

Post a Comment
Twitter Bird Gadget