Friday, October 21, 2011

Kemaafan untuk kamu

Dalam dunia ni, tiada insan yang sempurna. Jangan lah berharap orang lain untuk menjadi sempurna dan tidak berbuat salah kepada diri kita, kerana kita pun tidak sempurna dan tidak lari dalam melakukan kesilapan... sama ada disedari atau tidak.

Maafkan dan lupakanlah kesalahan dan keburukan orang lain, kerana pastinya kita juga ingin agar kesalahan dan keburukan kita itu di maafi.


Mulut kita mungkin boleh berkata yang kita telah maafkan mereka. Tapi bila hati masih lagi sakit pabila teringatkan perbuatan mereka, itu bermakna kita sebenarnya masih belum lagi memaafkan mereka sepenuh hati. Memaafkan lah mereka sepenuh hati dan kita akan terasa tenang. Dan kita boleh tersenyum semula....



Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang melukai kita. Tetapi dengan kemaafan saja lah kita dapat mengubati hati yang telah terluka.




p/s:-

Kawan,
Setelah sekian lama, aku maafkan kau.... Aku ingin tenang. Aku cuma ingin tersenyum kembali~





24 comments

October 21, 2011 at 3:21 PM

forgive and forget. Memang sukar tapi tak mustahil :)

October 21, 2011 at 3:26 PM

Hrp2 panadol cepat 'cool' dan ceria kembali.

October 21, 2011 at 4:31 PM

kemaafan amat sukar di lafas bg mereka yg ego,tp lg ego jika sukar memaafkan insan lain kan ?

October 21, 2011 at 4:32 PM

pic ni yg paling mahal sekali..hehe
http://www.cinonexcoreyan.com/

October 21, 2011 at 4:51 PM

sungguh, kali ke3 pandang baru perasan itu CP..

sweet!


memaafkan seseorang lebih menenangkan jiwa. terasa lebih bebas dari perasaan marah dan benci .

October 21, 2011 at 5:05 PM

bukannya rugi pun kalau kita saling bermaafan...betul tak cik panadol...?

pic dlm entry ni pic awak ke...?

October 21, 2011 at 5:34 PM

Yes dear..hnya memaafkan seikhlasnya shj mampu buat hati kita tenang.

Sukar nak bawa hati yg penuh dendam dan kepedihan. Jadi, 'melepaskan' adalah cara yg paling baik!!

October 21, 2011 at 9:08 PM

ye lar lu cik panadol. maafkan diorg tu. kalau tak cukup jugak, nanti wa suruh diorg nyanyikan lagu 'maafkan kami'. hehe

Ai mak.. ayat 'melepaskan' tu lain macam jer.
hahaha

October 21, 2011 at 9:37 PM

wit wit ada awek cun lerrrrr.....

maafkan lah mereka sepenuh hati cik pana dan buat cik pana akan terasa tenang..sambil senyum kamben kembali....


cik pana dah sehat?

October 21, 2011 at 9:39 PM

Ok.... Akak maapkan cik pana.... Hahahaha

Apa2 pon, smg Adik akak ceria dan bertenaga seperti biasa.... Caiyok2x.....


Gadis manakah yg syantiks itu..... :)

October 22, 2011 at 2:02 AM

wah tomey2 :)

*mahap lari tajuk :P

October 22, 2011 at 7:56 AM

betol tu cik panadol..(^____^)..
perkataan "MAAF" boley keluar sesuki hati dari mulut, tapi adekah mampu untuk membuktikan nyer..tepuk dade, tanye akal..kadang-kadang terpakse berdepan dengan orang yang memaafkan kiter melalui zahir, tapi tanggungjawab kiter sudah lepas..

October 22, 2011 at 1:14 PM

jangan sedih2..... maafkan dan buang kenangan yg lepas2 ye ..tenang jiwa... take care :)

October 22, 2011 at 8:07 PM

kemaafan suatu lafaz yg sangat sukar untuk dituturkan kalau tak ikhlas :)

October 22, 2011 at 10:56 PM

baguslah memaafkan orang walaupun sukar..pasti ade sesuatu yg lebih baek untuk you sista!..cheer up ye..

October 23, 2011 at 8:32 AM

before ni ezin mara kat sumbody but then i asked myself smpi ble nk buat musuh n dgn perasaan dendam ezin pd dye buat ezin tak tng. pastu ezin jmpa jwpnny dgn memaafkan dye n redha pe yg berlaku tu yg lbh baik n now ezin pun lbh tenang n even happier (:

October 23, 2011 at 10:53 AM

maafkan orang amat bagus...kadang2 kena pukul dulu baru maafkan dan kadang2 maaf dulu baru pukul..haha

October 23, 2011 at 4:26 PM

Susahnya nak maafkan orang tu!:(

October 23, 2011 at 8:27 PM

akak mudah memafkan org tapi susah nak lupa apa yg org dah buat kat kita..

October 23, 2011 at 11:51 PM

senyum itu satu ibadah dear.. teruskan.. :-)

October 24, 2011 at 10:39 AM

macam mane kite nak org maafkan kite..macam tu la jgk kite kne maafkan org k..
sis sy kan cool..rilex k..hikhik

October 24, 2011 at 7:25 PM

pemaaf adalah yg terbaik

October 24, 2011 at 9:24 PM

pkr yg paling sukar adalah memberi kemaafan.. :(

October 27, 2011 at 11:40 PM

awok comel

Post a Comment
Twitter Bird Gadget