Wednesday, November 2, 2011

Perkara yang menjengkelkan dalam bertwitter

Sesiapa yang punya akaun twitter, mesti tau macam mane bestnye bertweet kan. Selain dapat bersosial, ada jugak yang guna untuk 'tarik duit'. Sejak function Facebook yang dah tak berapa nak privacy lagi ni, ada yang kata Twitter lagi menyeronokkan. Twitter pon sekarang ni dah makin ramai pengguna. Makin seronok la bertweet, nak-nak lagi kalau ramai kenalan kita jugak bertwitter ni.

Tapi dalam seronok-seronok ni, ada beberapa perkara yang agak annoying la yang orang selalu buat dalam Twitter ni. Dan aku rasa tak berapa patot la korang-korang ni amalkan kt Twitter tu. Ni antara perkara-perkara yang aku rasa agak mengjengkelkan bagi aku sebagai pengguna twitter ni.


1. Jangan tweet semua benda/tweet kerap sangat.

Maksud aku jangan tweet semua benda yang korang sedang buat. Contohnya "I nak mandi ni", "I tengah mandi ni" bla bla bla.....Sangat annoying bila timeline aku penuh dengan bebelan merapu orang-orang macam ni. Tak semua orang nak tau ape yang korang sedang buat ye. Dan jangan tweet kerap sangat. Tak larat nak baca tweet korang yang berderet-deret tu. Tweet bila perlu saje ye.


2. Kalau nak reply tweet orang tu, tolong jangan ReTweet!


Walaupon ada pendapat yang cakap, RT tu umpama button LIKE dalam FB tapi.....Tak semua orang nak tweet dia di baca oleh orang-orang yang dia tak kenal. Please jaga privacy orang lain. Kalau nak LIKE-LIKE ni, p LIKE kt FB nun. Jangan kacau RT tu la....Kalau kau dah takda benda nak tweet pon, please la jangan dok ReTweet tweet orang lain.



3. Jangan aibkan diri sendiri.


Yang ni selalu yang pompuan-pompuan la yang buat. Dok tweet benda mengarut sampaikan aku rasa apa yang diorg tweet tu macam menjatuhkan maruah dia sebagai seorang perempuan, macam menjual diri pon ada gak! Girls, please jangan tweet something yang boleh menampakkan korang tu sangat-sangat desprate.



4. Jangan tweet ayat-ayat lucah/maki hamun!


Aku takde selera nak baca tweet ko yang penuh dengan perkataan lucah tu. Kalau nak tarik perhatian orang, jangan sampai semua nama binatang, mak orang punya alat sulit pon kau nk sebut. Kalau marah sekali pun, takkan la sampai nak sebut semua perkataan-perkataan p**i, b**i, an***g, p****t la. Tak tau malu betul la ko ni. Astarfirullah-alazim. Belajar-belajar la bersabar sikit......



5. Tweet ayat-ayat cinta/emo/meroyan yang keterlaluan.


Tau la korang tengah bercinta ke, emo ke, hape ke, tapi jangan la setiap perasaan korang tu korang luahkan kat twitter tu. Dalam seminit ko boleh tweet sampai 10 tweet semua pasal perasaan ko tu. Time cinta-cinta tweet punya la jiwang, naik loya tekak aku membacanye. Sampaikan hal-hal dalam kelambu pon nak tweet. Time emo, tweet punye la sentap. Emo tak tentu pasal. Sedih takde orang peduli la, sentap orang tak layan la... Adohai...sarat timeline aku dek tweet kau dek non oi.....




Ok tu hanya pada pendapat dan pandangan aku je. Lain orang, lain pendapatnya. Mungkin ada orang yang boleh terima 'aksi-aksi' tersebut. Tapi bagi aku, baik kurang-kurangkan la. Ni semua takda niat nak buat korang terasa ke apa. Aku mintak maaf kalau ada yang terasa. Aku sekadar mengemukakan pendangan aku je.



Chill~


18 comments

November 2, 2011 at 5:53 PM

aku memang malas layan tweet...hahahaha

November 2, 2011 at 6:51 PM

Aduh..Cik Panadol..jgn pening2..stok panadol dah habih nie..

Kak Alin pun baru aktif bertweet ni..memang syok..sb privacy..

November 2, 2011 at 6:54 PM

Nasib baik akak xdop burung biru neh... Huhuhu

November 2, 2011 at 8:59 PM

*Mode Gigit kuku kaki*

no 1- mak selaluuuuu buat.

no 2- x pernah buat. sbb tatau apa fungsi RT tu sblm ni. Pas baca bebelan pana ni,mak baru tau.

no. 3 - yg btl2 tatau apa org anggap terhadap my tweet. Mgkin bg mak, x ada apa but lain persepsi org yg membaca

no.4 - yg ni pun tatau la ada ke idak yeh?? Ada ke mak buat hah??

no 5- Hahahaha..yg ni slalu mak buat kot. Mak kan mudah meroyannn..huhuhu

November 3, 2011 at 1:09 AM

aku TER rasa bangang sebab aku tak ingat password akaun twitter aku..... sob sob!!!

November 3, 2011 at 9:59 AM

aku takde twitter
sila la percaya!

November 3, 2011 at 10:12 AM

ada twitter tp masih xtahu n xpaham cara nak bertwitter ;(

November 3, 2011 at 10:21 AM

ada twitter tp x reti nak tweet hahahaha

November 3, 2011 at 11:28 AM

kontroversi menaikkan tweet handle ni serius betul hehe

November 3, 2011 at 1:57 PM

kita takdak fb, takdak tweet lalalala

November 3, 2011 at 5:26 PM

tak reti guna twitter

November 3, 2011 at 5:36 PM

ada sorang dua yang perangai suka tweet kerap2 sampai naik rimas baca ..sah2 la perempuan..kan?/
nak marah dah sah2 tak kenal..
mana tau sekali akak marah2 dia tengok2 anak dato..dah akak kena saman hehehehe

November 3, 2011 at 5:37 PM

kak izan ada twitter tp buat tweet iklan churp2 aje. jarang sgt hapdet...hehe

November 3, 2011 at 6:04 PM

cunndaa salah seorang yang tak gemar bertweet....dgn bhs lembutnye, mmg buta twitter...hahahaa

November 3, 2011 at 7:59 PM

fiza mmg xlayan twiiter sangat..fbb pun kurang..di blog saje rajin..hehehe..itupun sekarang banyak dipenuhi oleh arts..hehehe

November 3, 2011 at 11:49 PM

ada akaun twitter tapi tak tau nak pakai. camne tu? so out to date (-_-)"

November 10, 2011 at 4:22 PM

fuhhhh, nasib baik x tergolong dlm kategori di atas! :)

November 10, 2011 at 10:33 PM

best tak bertwit twit? sbb mas tak prnah try lg twitter.. hehe

Post a Comment
Twitter Bird Gadget