Friday, August 3, 2012

Rezeki Ramadhan yang tak berkat

23 comments

Salam Ramadhan.

Pejam celik dah hampir separuh perjalanan puasa Ramadhan kita. Kejap je rasanya. Dalam tempoh tu, macam-macam ragam manusia dapat aku tengok sepanjang bulan ni.

Kaum 'OMAK-OMAK', pukul 10pagi dah start update status kt FB, nak masak apa la petang ni...Apa menu la...Kat opis, omak-omak ni sibuk google resepi. Hahaha betol tak?

Kaum 'SINGLE-MINGLE', sakan carik port nak bukak puasa. Layan buffet hotel-hotel je diorang ni...

Kaum 'APAK-APAK'? Kaum yang agak senyap time bulan puasa ni hahaha...Pasai apa? Pertama sebab perut selalu overload. Kedua, sebab dalam fikiran tu asyik dok pikir pasal budget nak raya je... Mana taknya...Yang bini dok pakat ganti perabot, kain langsir...Yang anak-anak dah dok tuntut baju raya 5-7 helai sorang...Hahaha sian Apak!

Puasa korang macam mane? Aku Alhamdulillah...Duduk single-mingle ni takde kisah sangat pasal makan...Makan biasa-biase je...Dah dekat 2 minggu puasa, cuma sekali je aku menjengah Param sebab tak sempat nak masak.

Kalau kat Param ni memang banyak pilihan. Tapi bukan semua peniaga ni jujur. Haritu beli murtabak, time buka kuah karinya dah basi. Bila complaint, boleh buat mula 'derk' je. Siap balas "Orang lain takde complaint pon..". Teruk kan... Tu belum lagi yang jual kuih muih. Dah la jual sebijik 40-50 sen. Tapi saiz kuihnya...hanya layak jadi taik gigi! Hish berkat ke rezeki macam tu...

Kita kalau nak berniaga ni, biar la ikhlas. Nak bagi orang lain makan, masak la elok-elok sikit. Nak-nak lagi bulan puasa ni. Jangan nak pikir untung je, tapi kualiti makanan macam nak bagi ayam makan. Bukan takat kualiti, tapi kalau yang jual kuih muih tu, biar la saiz kuih tu berpatutan dengan harga yang dijual. Ni aku tengok, saiz kuih takat buat taik gigi tapi jual sampai 50sen sebijik. Jangan sampai rezeki yang korang dapat tu, termasuk dalam kategori haram dah la...



p/s:-
Serik membeli di Param. Lebih rela makan makanan feberet aku ni je....


Wednesday, May 23, 2012

Baik jangan berkawan

32 comments

Kalau berkawan sekadar nak mengambil kesempatan
Baik jangan berkawan

Kalau berkawan sekadar untuk kepentingan diri sendiri
Baik jangan berkawan

Kalau berkawan cuma ketika waktu senang
Baik jangan berkawan

Kalau berkawan namun menghilangan masa susah
Baik jangan berkawan

Fahami dulu erti persahabatan jika mahu berkawan
Jika tidak mampu fahami, lebih baik sendiri


Kecewa dengan orang yang kononnya bergelar 'kawan baik'...Depan kita, dia lah kawan terbaik kita ada. belakang kita, macam-macam keburukkan kita di jaja. Moga mereka insaf....



Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru untuk Cikgu Pencen ni..

16 comments

Setiap tahun aku akan sambut hari guru ni dengan ucapan selamat untuk ayah aku. Ye la...Ayah aku cikgu hokkey! Tapi tu dulu...Tahun ni dia dah pencen. Ayah baru je pencen aritu. Pencen umur 58 tahun je. Die nak sambung sampai umur 60 tahun, tp Ibu aku tak bagi hahaha. Ibu cakap duduk rumah 'ontok-ontok' sudah....

Ni aku nak cerita pasal Ayah aku. Tahun lepas aku dah citer pasal cikgu-cikgu aku. Tahun ni aku citer pasal cikgu pencen ni pulak. Kalau dah lama jadi cikgu, tak banyak hal, takda skandal, mesti orang akan ingat. Mesti bila nak bersara, susah orang nak lepaskan.

Rezeki Ayah aku kot tahun ni. Sebab betul la kata orang. Orang memberi, kita menerima. Ayah aku jenis kalo orang mintak tolong, dia pantang tolak.

Korang bayangkan ye... Cikgu kalo takde keje, diorg mesti dok melepak-lepak hahaha. Amboi kau, kutuk cikgu ye!
Ayah aku ni pulak lain sikit. Time takde keje, die boleh pulak carik keje lain. Benda paling selau dia buat adalah tolong tukang kebun sekolah buat keje. Dok tebang pokok la, repair kerusi meja la. Pakai semat-semat, tapi boleh layan keje-keje camtu. Memang sempoi la Ayah....

Kalau cikgu-cikgu tak dapat datang, Ayah aku la yang sanggup gantikan kelas cikgu tu. Kalau meting-meting cikgu besar takleh datang, Ayah aku jugak la yang datangkan. Time cuti sekolah, kalo cikgu besar tak dapat datang sekolah (sebab nk p bercuti), Ayah aku la yang gantikan dia...

Ayah aku ni tak nampak macam cikgu sangat. Die sempoi-sempoi die je. Pegi pasar pon boleh pakai kemeja tie bagai hehehe. Tengok sempoi tak sempoinye dia. Tapi dia bab majlis formal-formal ni memang tak suka sangat.

Mungkin sebab tu, Ayah aku di senangi ramai. So masa hari persaraan dia aritu, sekolah dia buat meriah sikit. Ayah aku cakap, Subhanallah meriah sangat. Macam kenduri nak sambut menantu! Ok bab sambut menantu tu aku sentap sikit.... Yang paling dasat, Ayah aku diarak naik kereta lembu sekeliling sekolah! Malamnye pulak sambung sambutan kat hotel. Yang ni khas untuk cikgu-cikgu. Ibu aku pon dapat join time ni. Ibu cakap ramai cikgu-cikgu yang nangis malam tu. Cikgu pompuan la yang nangis tu...Jeles Ibu aku taw...


Hadiah dari cikgu-cikgu dah anak-anak murid pulak, Subhanallah banyak. Tiga kereta digunakan untuk hantar hadiah-hadiah tu ke rumah. Penuh satu ruang tamu. Ayah aku cakap, sebelum ni mane-mane cikgu yang bersara, tak penah pulak diorang dapat hadiah banyak cenggini.


Bukak hadiah yang menggunung tu memang menyeronokkan. Paling best bila baca ucapan dari anak-anak murid dia. Biasa la bebudak sekolah rendah. Ayat agak 'jiwang' sikit. Bila aku baca setiap ucapan tu, setiap kali jugak la air muka Ayah berubah. Aku tau dia sedih....


Tengok...Terharu ke tak terharu bila anak murid bagi ucapan macam ni. Tapi bila aku tanya Ayah aku, "Ayah kenal tak budak ni?". Dengan muka selamber dia jawab, "Tak.....".


Sekarang ni Ayah aku jadi pemencen yang terhormat. Tiap-tiap hari duduk berayun kat kerusi malas hadiah bersara dia tu. Keje die sekarang ni cuma menghabiskan duit KWSP dia. Macam-macam dia beli sekarang ni hahaha. Dari seorang yang cuma tau pakai seluar slack, sekarang ni dah berjinak-jinak pakai jeans! Dari seorang yang selalu berkemeja, sekarang ni baju pagoda je jadi baju peberet. Hahaha lantak la Ayah ku...

Wajah bangga seorang pesara guru hoho...

Dan sejak pencen ni, dia makin galak buat muka macam kat bawah ni. Katanya nak BUDGET COMEL!! Orang pencen kena berlagak muda. Hoho jangan carik bini muda dah la Ayah hoi....


SELAMAT HARI GURU kepada semua guru-guru Malaysia.


Lagu Dalam Kepala:-
Kami Guru Malaysia
(suka dengar cikgu-cikgu nyanyi lagu ni time hari guru time sekolah dulu)



Thursday, April 26, 2012

Misi Cameron Highland | Aktiviti malam

11 comments
Bagi sesiapa yang bercadang untuk bercuti ke Cameron Highland, anda di nasihatkan untuk merancang aktiviti anda. Buat jadual yang ketat supaya kunjungan anda tu tidak sia-sia.

Bukan apa... Di sebabkan keadaan cuaca yang seram sejuk atas tu, di tambah pula dengan keadaan matahari yang segan-segan nak keluar tu pastinya membuatkan tangan anda laju je nak tarik selimut.

Ok berbalik pada aktiviti malam yang aku nak story ni. Andai korang datang ke Cameron Highland ni untuk honeymoon, sudah pastinya aktiviti malam korang semestinya penuh dan padat!!! Tapi kalau korang pergi berkumpulan dengan rakan-rakan, korang kena buat aktiviti yang meng'enjoy'kan agar korang tak rasa lemau di malam hari. Ye memang korang boleh jalan-jalan atau lepak-lepak. Tapi segigih mana la korang nak melepak kat luar tu sepanjang malam dalam keadaan cuaca yang sejuk macam tu. Betul tak?

Macam kami, sempat la merayau kejap dekat Tanah Rata malam tu. Nak pegi pasar malam di Brinchang tu, tak bukak pulak aritu. Dek kerana hari Selasa kami dah ade kt atas nun, terpaksa la merayau carik kedai2 yang bukak memalam tu.

Opsss offer tu bukan harga utk budak momok kat dalam gambar tu ye. Gegirl berdua tu sakan memilih t-shirt dan sebinier yang boleh di beli. Aku biase la, lebih suke lepak kat luar kedai hahaha.....


Yang boboy pulak tengah plan untuk aktiviti esoknya. Dah agak kepala lutut mula gigil, terpaksa la membawa diri balik ke hotel kami. Tak tahan woo....Sejuk! *Kalo ado laki buleh gak buek poluk-poluk*

Haaaa oleh sebab itu, kami GB2MK telah merancang aktiviti kami untuk malam hari. Aktiviti ni ala-ala mengenang semula zaman kanak-kanak kami.......

Tadaaaaaaaa!!!


Jangan tak caya hahahaha. Jutaria Millionaire versi Malaysia!! Bila dah lama tak main benda alah ni, memang nostalgia abis la... Owh di ingatkan supaya korang dapatkan versi Millionare ni yang berkualiti hahaha. Korang beli la Monopoly ke, Saidina ke yang mahal2 sikit...Jangan la macam kitorang ni. Nak baca instruction pon kena baca kat belakang kertas tempat main tu.

Di sebabkan kami yang dah tua bangka tu sudah samar-samar tentang peraturan dalam permainan tu, maka amat sukar lah untuk merujuk instruction yang berada di belakang kertas tu. Terutama ketika permainan sedang dijalankan...

Seperti biasa, kami mengamalkan cara 'Lat Tali Lat' untuk menentukan siapa yang akan bermula dulu. Ini untuk memastikan pemiliah adaha adil dah saksama.

4 orang bermain dan sorang banker. Permainan ni memerlukan strategi ok. Jangan macam aku. Orang first muflis! Hahaha... Yang menang tentunya Akauntan GB2MK, pakar pengurusan duit! Owh lagi satu di ingatkan, kalau dah start main benda alah ni, pastikan korang sanggup berjaga sehingga awal pagi. Kami aritu pon 4 jam lebih jugak baru abis main. Kejung montot wooo...

Di harap dengan cadangan aktiviti di atas dapat membantu anda yang tidak tahu apa aktiviti malam yang korang boleh buat di Cameron Highland selain dari berselubung dalam selimut!



Saturday, April 21, 2012

Misi Cameron Highland | Survey port honeymoon ngehngehngeh....

21 comments

Hahahaha tak menaham punye tajuk. Port bulan madu ye... Haaa sapa yang nak kawen ni?

Jeng jeng jeng.....

Orang cakap, kalo nak pegi haneymoon ni kena la carik tempat-tempat yang sejuk. Ni bukan pendapat aku ok. Ni dah macam fakta pulak. Bila tanya orang je mana tempat honeymoon yang best, mesti jawapan diorang tu Cameron Highland. Sebab apa? Sebab best sejuk boleh peluk-peluk la hahahaha.....

Ok berbalik pada misi penting ni. Yaaa misi men'survey' tempat honeymoon! Sapa yang nak p honeymoon ni? Biar lah rahsia hehehe....Ni merupakan short holiday, express holiday yang tidak dirancang.


Hari pertama.

Di sebabkan GB2MK terpaksa membawa seorang ahli yang 'kaki mabuk', maka perjalanan di mulakan seawal yang mungkin. Tidak mahu menganggung risiko kaki mabuk muntah-muntah, maka pukul 5 pagi kami dah bertolak! Tengok gigih tak gigih kami menjalankan misi. Selepas pick up semua ahli, perjalanan di teruskan sebelum berhenti di RnR Tapah.

Memilih untuk check in di Natasya Resort Cameron Highland. Nape pilih apartment ni? Sebab tu port paling tinggi dan paling sejuk! Apartment 1 bilik 2 bili air dengan harga kurang dari RM200/day. 2 katil single dan 1 sofa bed. Sesuai untuk 4-5 orang sumbat dalam ni. Maaf takda kipas atau ekon kat sini ye, semua pakai angin semula jadi.




Meh layan gambar-gambar gedik dalam kedinginan Cameron Highland ni. Syok sejuk-sejuk ni....










Tersinggah kat Time Tunnel. Klasik der sebuah kedai dalam ni. Awek-awek yang jual kat situ pon cun-cun....... Pada yang datang untuk honeymoon, adalah tidak di galakkan singgah ke sini. Takot suami baru anda itu terpesona dengan awek-awek di situ.






Tidak sah la kunjungan korang ke Cameron Highland ni kalau tak singgah ke Kea Farm. Agak rambang mata jugak la. Kebanyakkan peniaga menjual benda yang sama, tapi kena la pandai cari peniaga yang menawarkan harga yang terbaik ok.





Mat Bunga


Tukang bawak barang






Hari Kedua.

Hari untuk balik. Plannye banyak tempat persinggahan sebelum balik. Tapi kalau tengahari baru nak check out, simpan je la plan-plan semua tu. GB2MK sempat beraksi sebelum balik...










Mungkin tak puas merayap kat pasar Kea Farm semalam, kitorang amik keputusan untuk layan lagi seround sebelom balik. Duit lagi....

Next destination ingat nak masuk ladang stoberi, nak beli stoberi kat sana je terus. Tapi bila ada dengar orang cakap kalo beli kat ladang lagi mahal, last-last plan tu terbatal dengan sendirinya. Stoberi beli kat pasar tu jek.

Dah puas bercemolot ngan peniaga-peniaga kat pasar tu yang rata-ratanya bermulut manis, kami meneruskan perjalanan pulang. Singgah di Tanah Rata untuk lunch dulu. Kang kebulur pulak nak sampai RnR.

Pastu kitorg singgah kat Bharat Tea Plantation di Cameron Valley. Ramai gak kat kedai tea tu, tapi takde orang pon rajin nak turun ke ladang tu. Cuaca panas kot time tu. Masing-masing malas *termasuk la kitorang haha*. Sempat la lepak-lepak jap, beli belah tea sekotak dua untuk orang kampung. Done! Express bukan hehehe...














Destinasi seterusnya adalah Lata Iskandar. Port persinggahan sesiapa yang dalam perjalanan ke/dari Cameron Highland. Boleh la segar-segarkan sikit mata bagi kaki-kaki mabuk tu.....






Walaupun ni merupakan short trip dan on the spot plan, tapi puas hati la dapat gak berjalan. Misi untuk survey tempat honeymoon tu berjaya. Bakal peng'honeymoon' akan mempertimbangkan untuk shortlisted Cameron Highland sebagai lokasi bulan madu.

p/s:- Next trip please......




Twitter Bird Gadget