Friday, August 3, 2012

Rezeki Ramadhan yang tak berkat


Salam Ramadhan.

Pejam celik dah hampir separuh perjalanan puasa Ramadhan kita. Kejap je rasanya. Dalam tempoh tu, macam-macam ragam manusia dapat aku tengok sepanjang bulan ni.

Kaum 'OMAK-OMAK', pukul 10pagi dah start update status kt FB, nak masak apa la petang ni...Apa menu la...Kat opis, omak-omak ni sibuk google resepi. Hahaha betol tak?

Kaum 'SINGLE-MINGLE', sakan carik port nak bukak puasa. Layan buffet hotel-hotel je diorang ni...

Kaum 'APAK-APAK'? Kaum yang agak senyap time bulan puasa ni hahaha...Pasai apa? Pertama sebab perut selalu overload. Kedua, sebab dalam fikiran tu asyik dok pikir pasal budget nak raya je... Mana taknya...Yang bini dok pakat ganti perabot, kain langsir...Yang anak-anak dah dok tuntut baju raya 5-7 helai sorang...Hahaha sian Apak!

Puasa korang macam mane? Aku Alhamdulillah...Duduk single-mingle ni takde kisah sangat pasal makan...Makan biasa-biase je...Dah dekat 2 minggu puasa, cuma sekali je aku menjengah Param sebab tak sempat nak masak.

Kalau kat Param ni memang banyak pilihan. Tapi bukan semua peniaga ni jujur. Haritu beli murtabak, time buka kuah karinya dah basi. Bila complaint, boleh buat mula 'derk' je. Siap balas "Orang lain takde complaint pon..". Teruk kan... Tu belum lagi yang jual kuih muih. Dah la jual sebijik 40-50 sen. Tapi saiz kuihnya...hanya layak jadi taik gigi! Hish berkat ke rezeki macam tu...

Kita kalau nak berniaga ni, biar la ikhlas. Nak bagi orang lain makan, masak la elok-elok sikit. Nak-nak lagi bulan puasa ni. Jangan nak pikir untung je, tapi kualiti makanan macam nak bagi ayam makan. Bukan takat kualiti, tapi kalau yang jual kuih muih tu, biar la saiz kuih tu berpatutan dengan harga yang dijual. Ni aku tengok, saiz kuih takat buat taik gigi tapi jual sampai 50sen sebijik. Jangan sampai rezeki yang korang dapat tu, termasuk dalam kategori haram dah la...



p/s:-
Serik membeli di Param. Lebih rela makan makanan feberet aku ni je....


23 comments

August 3, 2012 at 4:39 AM

biasalah, dah namanya param..kihkih..nah gk terkena mknn basi, trus boikot..

August 3, 2012 at 7:44 AM

Betul cikpana... Akak p beli air je kt param, kalo beli kueh pon kt akak yg dh kenal je.... :D

August 3, 2012 at 8:16 AM

hurmm..kd2 diorang ni pikir untung je..
baik layan mkanan peberet kan dear...
surely bersih dan elok dimakan.. :p

August 3, 2012 at 9:39 AM

urmm...toi2x..aku pernah sakit perut 3 hari turut2x koz mkn makanan yg beli kat bazar. rupa-upanya,kwn aku ckp makanan yg aku beli stok semalam punya. xpatut toi..huhu

August 3, 2012 at 12:26 PM

@Melati Qistyna's Mummy

air pon dah takmo beli dah kt param...takot tak masak je air tu...

August 3, 2012 at 12:27 PM

@.: iEyLa :.

tau takpe...tiap2 ari makan makanan perebet pon layan der....nk ai lanje?hahaha

August 3, 2012 at 12:28 PM

@J.M.R

JMR takpe...dah ade bini skrg, boleh la suh bini masak...xpayah p beli kt param lg dah...hehehe

August 3, 2012 at 2:37 PM

param ni bukan semua peniaga betul hanya peniaga bulan poser.. sebab tu bernaiga main2.. tipu sana, tipu sini.. nak cari untung byk sahaja (x semua lah)

kalau yg betul2 nak berniaga kita boleh tgk komitmen cam ner.. :)

August 4, 2012 at 8:44 PM

x jadi ar nk belanja subway mcam ni. belanja telor goreng, nasi putih tuang kicap udah ler ... hik33

August 6, 2012 at 10:17 AM

YUHUU ... lama x dgr kabo ... cihat ker?

weols mmg serik nak pi PARAM .. kalau beli je kompom sakit perut dyria .. adeh mana tahan kan ..
nw berbuka kt surau lg besh .. meriah sgt ..

August 12, 2012 at 11:59 PM

betul lately ni param terlalu banyak yg kejar untung dunia walhal diorang bleh dapat untung dunia dan akhirat. tapi takpelah kita ni manusia kan termasukla aku yg menaip ni hehe

August 14, 2012 at 12:51 PM

btol tu. beli kuih mahal, tp isi kureng. beli onde-onde ngan kuih chara, gula nyer hampir x rasa sbb bubuh sket sgt. hampeh btol.

September 20, 2012 at 11:53 AM

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

October 8, 2012 at 4:39 PM

bila nak update ni???hehehe

October 31, 2012 at 3:33 PM

salam cik panadol.. lamenye x update.. ingtkan lady je x update.. hehe.. lady doakan cik panadol sihat2 jer..

May 31, 2013 at 8:56 PM

teria kasih sudi masih menjengah, last entry blog ni pun 2012 dah berhabuk dah ni hehe ada fb?

July 28, 2013 at 6:17 PM

benda tak berkat ni tak lama melekat

July 31, 2013 at 6:09 PM

huhu lama sangat tak update ni

May 21, 2014 at 5:02 PM

Tumpang share image ya..

May 21, 2014 at 5:02 PM

Minta izin share image ya

July 9, 2014 at 6:40 PM

kdg tgk peniaga tu sndri kuku pnjg tudung xpakai , nak beli pon takut makanan yg dijual xbersih .

July 17, 2014 at 11:37 AM

Masak sendiri, meskipon simple, insyaAllah lebih baik.


Artikel terkini...Harga Set Bersalin Shaklee

December 10, 2014 at 3:16 PM

bismillah aja. benar salah itu samar.

Post a Comment
Twitter Bird Gadget